linkedin netwerk

Hoe bouw je een sterk netwerk op via LinkedIn?

“Je moet een sterk netwerk hebben”

 

Als jonge ondernemer wordt je vaak overdonderd met dit soort uitspraken van de experts met meer ervaring. Zij hebben overduidelijk in hun carrière al het belang van een goed netwerk meegekregen en willen het advies doorgeven aan de volgende generatie. Wij kwamen er echter achter dat zelfs in de wereld van experts een verdraaid beeld heerst van wat een netwerk is en hoe je deze moet opbouwen.

 

In deze blog willen we jou kort toelichten wat wij in onze reis hebben geleerd over de betekenis van netwerken en willen we wat concrete tips geven voor hoe jij een sterk netwerk zou kunnen opbouwen. 

 

 

Wat is een sterk netwerk? 

Er wordt vaak gedacht dat een netwerk draait om hoeveel mensen jij kent, maar eigenlijk is dit helemaal niet relevant. Denk er even over na, in theorie ken jij Elon Musk, Bill Gates, Jeff Bezos en nog veel meer andere miljardairs, maar dat is niet hetzelfde, want ze kennen jou niet. Je kan wel veel mensen ‘kennen’, maar als ze jou niet kennen houdt het op. 

 

We trekken de lijn nog iets verder. Want wat betekent dat ‘kennen’? Misschien ken je die collega in een andere afdeling wel van gezicht. Misschien ken je iemand omdat hij/zij toevallig in je LinkedIn connecties staat. Maar zou je durven te zeggen dat deze persoon echt in jouw netwerk zit? Dat lijkt me niet. Voor het hebben van een sterk netwerk is het niet genoeg dat jij mensen kent en dat ze jou kennen. Je hebt nog iets extra’s nodig, en dat is een relatie.

 

Binnen een sterk netwerk heb jij echte relaties met mensen. Dit kan een professionele of een vriendschappelijke relatie zijn, maar het punt is dat er een band is. Een band van vertrouwen en begrip. Want pas nadat je een band hebt opgebouwd met iemand zal hij/zij bereid zijn om je te helpen en zal jij je comfortabel genoeg voelen om hulp te vragen.

 

Dus wat is dan volgens ons een sterk netwerk?

 

Het hebben van een sterk netwerk betekent dat je een kring hebt van mensen of partijen die jou en je verhaal kennen en ook bereid zijn om jou te helpen wanneer je daar naar zou vragen.

 

Het interessante is dat je niet een groot netwerk hoeft te hebben. Een paar sterke relaties zullen je meer opleveren dan honderden mensen waar je geen band mee hebt.   

 

Hoe begin je met het bouwen van een netwerk?

Wat wij hebben ervaren is dat er één harde eis is. Beide partijen moeten iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat kan in de vorm van een samenwerking, het delen van informatie of kennis en misschien is het zelfs het hebben van plezier. In elke relatie, en dit geldt ook voor je persoonlijke leven, heeft elke partij een waarde voor de wederpartij.  

 

Zoek dus eerst uit wat de waarde is die jij zelf bezit, wat kan jij anderen bieden? Heb jij kennis waar veel vraag naar is? Misschien ben je wel gewoon een leuk persoon om mee om te gaan, dat kan ook.

 

De stap erna is het tegenovergestelde, wat is de waarde die jij zoekt in een ander? Als jij kennis of informatie wilt op gebied van auto’s zou het vreemd zijn als je allemaal mensen benaderd die in het onderwijs werken. Hoe beter je weet wat je kan aanbieden en waar je naar zoekt, hoe efficiënter je zult netwerken. 

 

In de praktijk – Een paar ideeën en concrete tips 

Netwerken kan op heel veel verschillende manieren. Je kan netwerkevenement bezoeken, je kan naar een beurs gaan en jezelf daar laten zien, maar wat voor ons heel goed heeft gewerkt is LinkedIn.

 

Zoals we al eerder zeiden gaat netwerken eigenlijk om het hebben van een band. Het voor elkaar iets KUNNEN betekenen is een gegeven, de band maakt het dat jullie iets voor elkaar ZULLEN betekenen.

 

Een band bouwen, het klinkt makkelijker dan dat het is. Want bekijk het is vanuit de ander, hoe erg sta jij open voor vreemden die opeens iets van je willen? Wat wij hebben gedaan is als volgt:

 

1. Begin met het opbouwen van een sterk LinkedIn profiel, zodat degene die je een bericht stuurt een duidelijk beeld heeft van wie jij bent en wat je doet. Je krijgt hier vanuit LinkedIn tips voor. Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijke profielfoto, een goede ervaringen lijst, en voeg alvast mensen toe die je al kent

 

2. Je zoekt of vindt een persoon op LinkedIn die jou aanspreekt. Dat kan iemand zijn die jou inspireert of het is iemand waar je een samenwerking mee aan zou willen gaan.

 

3. Voeg deze persoon toe op LinkedIn en stuur hier een bericht bij, vooral het bericht is hierin belangrijk. In het berichtje heb je de volgende richtlijnen:

 

  • Wees in je bericht transparant over je intenties en laat duidelijk merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in wat deze persoon doet. Als je niet geïnteresseerd overkomt zal dit niet werken, dus probeer echt iemand te vinden die jou aanspreekt. 
  • Hou je bericht kort! ‘Less is more’ is hierin de hoofdregel. Probeer je voor te stellen dat elk woord wat je schrijft honderd euro kost.  

Voorbeeld:

Hi (Naam persoon),

Hoe jij met (Benoem situatie) omgaat vind ik bijzonder! Ik ben hier toevallig ook mee bezig en zou hier meer over willen leren. Zou ik misschien een keer onder een kop koffie wat advies van je mogen vragen? Ik hoor het graag.

Groetjes,

(Jouw naam)

4. Wanneer je een afspraak hebt gepland, begin dan niet meteen over wat jullie voor elkaar kunnen beteken. Nogmaals, toon eerst interesse, vraag naar zijn/haar leven.

Durf ook persoonlijke vragen te stellen, dat vinden mensen juist leuk. Wanneer het gesprek goed gaat en je de juiste energie voelt, dan kan je praten over wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

 

Onze do’s en don’ts 

Omdat er nog steeds een beeld is dat netwerken draait om het ‘kennen’ van veel mensen heb je het fenomeen dat mensen zoveel mogelijk connecties willen op LinkedIn. Want hoe meer connecties je hebt, hoe groter je netwerk. Wij persoonlijk denken niet dat dit werkt. Wanneer je een connectie hebt met iemand waar je geen band mee hebt, zul je alsnog niks voor elkaar betekenen.  

 

Don’t: Zomaar mensen toevoegen op LinkedIn zodat je meer connecties hebt. 

Do: Mensen toevoegen op LinkedIn die je oprecht interessant lijken en daarmee proberen contact te leggen. 

 

Op netwerkevenementen gebeurt het dat mensen tien minuten met elkaar praten, alleen vertellen over hun werk, ja knikken en dan vervolgens visitekaartjes uitwisselen. Doe dit de hele avond lang en je zult thuiskomen met twintig visitekaartjes waarvan je geen idee meer hebt welke van wie is en wat je er mee aan moet. Het gaat niet om het aantal visitekaartjes die je hebt het gaat om de kwaliteit van de relaties die je op zo een evenement maakt. 

 

Don’t: Ja knikkend niet luisteren naar iemand zijn verhaal en visitekaartjes uitwisselen.

Do: Oprechte interesse tonen, vraag door naar de persoon en pas wanneer er echt een match is contactgegevens uitwisselen. 

 

Dus, netwerken?

Er zijn veel manieren van netwerken. Ook wij weten nog niet alles en hebben nog veel te leren. We hopen in ieder geval dat we jou een nieuw perspectief hebben gegeven en misschien zelfs wat richtlijnen. Mocht je vragen hebben of meer willen weten dan zien we graag op LinkedIn een (geïnteresseerd) bericht tegemoet!

 

Sluit je aan bij een sterk netwerk

Binnen The Entrepreneur House geven wij jonge ondernemers de kans om een kwalitatief netwerk op te bouwen. Het is vrij simpel, wordt lid van de community en leer van de kennis van anderen. Lees even door onze homepage en wie weet zien we jouw aanmelding binnenkort verschijnen!

 

Een special thanks gaat uit naar Kadir en Filip van Regular Goldmines voor het schrijven van dit artikel. De kennis die zij hebben opgebouwd in het netwerken heeft ons veel geleerd.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners. View more
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Who we are

Suggested text: Our website address is: https://www.thentrepreneurhouse.com.

Comments

Suggested text: When visitors leave comments on the site we collect the data shown in the comments form, and also the visitor’s IP address and browser user agent string to help spam detection. An anonymized string created from your email address (also called a hash) may be provided to the Gravatar service to see if you are using it. The Gravatar service privacy policy is available here: https://automattic.com/privacy/. After approval of your comment, your profile picture is visible to the public in the context of your comment.

Media

Suggested text: If you upload images to the website, you should avoid uploading images with embedded location data (EXIF GPS) included. Visitors to the website can download and extract any location data from images on the website.

Cookies

Suggested text: If you leave a comment on our site you may opt-in to saving your name, email address and website in cookies. These are for your convenience so that you do not have to fill in your details again when you leave another comment. These cookies will last for one year. If you visit our login page, we will set a temporary cookie to determine if your browser accepts cookies. This cookie contains no personal data and is discarded when you close your browser. When you log in, we will also set up several cookies to save your login information and your screen display choices. Login cookies last for two days, and screen options cookies last for a year. If you select "Remember Me", your login will persist for two weeks. If you log out of your account, the login cookies will be removed. If you edit or publish an article, an additional cookie will be saved in your browser. This cookie includes no personal data and simply indicates the post ID of the article you just edited. It expires after 1 day.

Embedded content from other websites

Suggested text: Articles on this site may include embedded content (e.g. videos, images, articles, etc.). Embedded content from other websites behaves in the exact same way as if the visitor has visited the other website. These websites may collect data about you, use cookies, embed additional third-party tracking, and monitor your interaction with that embedded content, including tracking your interaction with the embedded content if you have an account and are logged in to that website.

Who we share your data with

Suggested text: If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

How long we retain your data

Suggested text: If you leave a comment, the comment and its metadata are retained indefinitely. This is so we can recognize and approve any follow-up comments automatically instead of holding them in a moderation queue. For users that register on our website (if any), we also store the personal information they provide in their user profile. All users can see, edit, or delete their personal information at any time (except they cannot change their username). Website administrators can also see and edit that information.

What rights you have over your data

Suggested text: If you have an account on this site, or have left comments, you can request to receive an exported file of the personal data we hold about you, including any data you have provided to us. You can also request that we erase any personal data we hold about you. This does not include any data we are obliged to keep for administrative, legal, or security purposes.

Where we send your data

Suggested text: Visitor comments may be checked through an automated spam detection service.
Save settings
Cookies settings